Wij bevelen aan om uw kunststof kozijnen schoon te maken met een handwarm sopje en een microvezel doek. Reinig ook de kozijnsponning bij draaiende delen goed i.v.m. waterafvoer.

Voor het waxen is er kozijnwax verkrijgbaar in onder meer de bouwmarkt. Een goedkoper alternatief is autowas of boenwas. Gebruik trouwens geen autoshampo voor uw kozijnen, deze bevatten agressievere middelen welke de kozijnen kunnen aantasten en beschadigen.

Om het beslag soepel te laten bewegen, kunt u (minstens eens per jaar) alle relevante onderdelen in het draaideel en het vast kadergedeelte invetten. Gebruik hiervoor een zuur- en harsvrije vet of olie van de vakhandel, zoals bijvoorbeeld WD-40. Dit geldt ook voor alle schuivende delen, het hang- en sluitwerk, de stalen platen waar het slot in valt en de sluithaken in het raam of de deur. Gebruik geen grafiet, dit trekt vuil, zand en zout aan en kan daardoor gaan klonteren.

Het (eenvoudige) stappenplan voor de reiniging van uw kozijnen:

Stap 1:

Verwijder eerst het zand en andere losse rommel met schoon water en een spons. Zorg ervoor dat er geen zand op de spons blijft zitten tijdens het schoonmaken, hierdoor kunt u krassen krijgen.

Stap 2:

Met een schone, droge zachte doek even nadrogen.

Stap 3:

Neem nu een warm sopje en een microvezeldoek om de kozijnen schoon te maken.

Stap 4:

Met schoon water naspoelen en met een zachte doek drogen.

 

 

Zijn er na het schoonmaken van de kozijnen toch nog vlekken, pak die dan aan vóórdat u ze in de was zet. Anders moet je weer van voren af aan beginnen. Doe wat onverdund schoonmaakmiddel op een zachte, schone, vochtige doek en verwijder de vlekken. Daarna nog even goed met een schone doek of spons met schoon water afnemen en drogen. Glad kunststof kunt u eventueel daarna in de was zetten, maar is niet noodzakelijk.

Vermijd bij het schoonmaken van de kozijnen schuursponzen, borstels, schuurmiddel en andere agressieve schoonmaakattributen om krassen of andere nare beschadigingen te voorkomen.

Gebruik bij het schoonmaken alleen neutrale huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel, allesreinigers of glasreiniger.

 

Wat moet u bij kunststof kozijnen NIET doen qua onderhoud:

  • maak uw kozijnen nooit schoon met een agressief middel, een scherp voorwerp of een schuurspons;
  • boor of schroef niet in uw kozijnen, deuren of ramen. U tast de constructie aan en zou onherstelbare schade kunnen aanrichten;
  • draai niet aan de aanwezige stelschroeven;
  • verf uw kunststof of aluminium kozijnen niet;
  • laat vogelpoep niet te lang intrekken;
  • zorg dat uw kozijnen niet in aanraking komen met zonnebrandcrème of olie;
  • maak uw ramen nooit schoon met thinner, aceton of spiritus! Spiritus kan de folie aantasten en er bestaat een mogelijkheid dat uw raam zwart wordt, doordat de zwarte beglazingsrubbers afgeven.

 

Heeft u nog steeds vragen? Neem gerust contact met ons op en laten we er samen naar kijken.